שמירת הלכה בקברי צדיקים

מלבד המשמעות הרגשית והנפשית, בתי הקברות נושאים מטען הלכתי מסוים, והם מופיעים בהלכה תחת נושאים שונים. במאמר זה ננסה לבאר חלק מהצדדים ההלכתיים הנוגעים לבתי קברות בכלל ולקברי צדיקים בפרט.

האם נכון להשוות קברי צדיקים לבתי קברות

ראשית כל עלינו לברר האם נכון להתייחס לקברי צדיקים כבתי קברות. לכאורה, בתי קברות מסמלים את מקום המוות והטומאה, ואילו קברי צדיקים נושאים משמעות רוחנית נשגבה, וממילא אין להשוות בין המקרים. מנגד, יש הטוענים שהימצאותו של הקבר – גדול ככל שיהיה – נושאת קונוטציה של מוות, ואין להתעלם מכך. להלכה נראה שרוב הפוסקים נקטו דעת ביניים, כך שלעיתים ישנה הפרדה בין בתי קברות לקברי צדיקים ולעיתים היחס זהה. כמובן שדברינו מתייחסים לקברי צדיקים שאינם חלק מבית קברות כמו מערת המכפלה, קבר רשב"י, קבר רחל קבר רבי מאיר בעל הנס וכדו'.

כניסת כהנים לקברי צדיקים

דוגמה מצוינת למחלוקת סביב הגדרת קברי צדיקים כבתי קברות ניתן לראות בשאלה האם מותר לכוהנים לבקר בקברי צדיקים. כמובן שאסור לכוהנים להיכנס לבתי קברות, אולם יש שביקשו להתיר על סמך על דברי הזוהר שם נאמר שגופם של צדיקים אינו נטמא והוא כשר. להלכה, הרוב המוחלט של הפוסקים סובר שאין לכוהנים להיכנס לקברי צדיקים, ועליהם לעמוד במרחק של ד' אמות מקברו. יש שהתירו לכוהנים להיכנס למערת המכפלה ולקבר רחל, אולם התר זה מתבסס על הספק בזיהוי המקום כמקום הקבורה.

נטילת ידיים לאחר ביקור בקבר צדיק

דוגמה נוספת לדיון שהצגנו לעיל נסובה סביב השאלה האם יש ליטול ידיים לאחר ביקור בקברי צדיקים. החיוב ליטול ידיים לאחר ביקור בבית קברות מופיע במקורות רבים, אולם מקור החיוב אינו אחיד – יש שכתבו שהדבר נועד לבטל את רוח הטומאה ששורה בבית הקברות, יש שהסבירו שהמים מבטאים יצירה חדשה וטהרה, ויש שכתבו שהמקור הוא נקיות בלבד. מסתבר שהסוברים שהחיוב נובע מרוח הטומאה ששורה במקום, יפטרו את המבקר בקברי צדיקים מנטילת ידיים, וכן פסק הר' עובדיה יוסף.

אכילה בקברי צדיקים

בהלכה נאמר שאין לנהוג קלות ראש בבית הקברות, מפאת כבוד המתים. מסיבה זו נהוג שלא לאכול או לעשן בבית הקברות, אולם ברחבה הנמצאת מחוץ לבית הקברות – הדבר מותר. עניין זה מתייחס גם לקברי צדיקים, בהם נהוג לערוך הילולות וסעודות מצווה רבות. במקרים אלה ניתן לאכול מחוץ לציון הקבר, אולם חשוב לשמור על כובד ראש, ולכבד את זכרו של הצדיק.

ברכת הראייה בבתי קברות

היוצא מבית הקברות מברך ברכה הפותחת במילים "…אשר יצר אתכם בדין… ברוך אתה ה' מחיה המתים". ברכה זו נאמרת רק אם האדם לא ביקר בבית הקברות הזה שלושים יום, ויש לאומרה גם בשבתות או בימים טובים. על קברי צדיקים ראוי להוסיף ולקרוא פרקי תהילים ולהתפלל שזכותו של הצדיק תסייע לעורר רחמי שמיים ולהביא לישועות. לעוד מידע כנסו לאתר .

 

לתפילה בקבר רבי מאיר בעל הנס לחצו כאן

 

מה היה לנו עד עכשיו?

צרו עמנו קשר

שתפו את הפוסט:

תפריט נגישות

Call Now Button